15
Οκτώβριος

Αρμαγεδών αντεργατικών μέτρων. Ο παραγωγικός συντελεστής εργασία και η λογική της «απασχολησιμότητας»

Κατηγορία Έγραψαν για εμάς

 

 

ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΑΚΕ - ΠΑΣΕ ΟΤΕ 

 

Από την υπαγωγή της Πατρίδας μας στις συμπληγάδες των Μνημονίων ξεκινά μια σειρά βίαιων παρεμβάσεων στις εργασιακές σχέσεις του Ιδιωτικού τομέα με επώδυνες αλλαγές, πρωτοφανούς αναλγησίας, που αγγίζουν τα όρια της αγριότητας ή ακόμη και της αθλιότητας.

Η γενίκευση της ευελιξίας, η κατακρήμνιση των μισθών, η περιστολή κεκτημένων δικαιωμάτων δεκαετιών και η αποδόμηση του Συστήματος Συλλογικών Διαπραγματεύσεων κυριαρχούν πλέον στην εγχώρια αγορά εργασίας, με κοινό παρανομαστή την εμπέδωση ενός ζοφερού κλίματος ανασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.

Η επίσημη αιτιολόγηση για αυτόν τον «Αρμαγεδώνα» μέτρων είναι το δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή η ταύτιση της αναζήτησης της ανταγωνιστικότητας μέσα από την συρρίκνωση του εργασιακού κόστους. Ένα αδιέξοδο ιδεολόγημα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης που οι καταστροφικές του συνέπειες για την κοινωνία και την πραγματική οικονομία είναι τραγικά πολλαπλάσιες, των όποιων επιμέρους θετικών μεταβολών μπορεί να επιφέρει σε δευτερεύοντες δείκτες και σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

Η ισοπεδωτική μετατροπή της εργασίας σε «απασχολησιμότητα» υιοθετείται με γοργούς ρυθμούς από ένα μεγάλο μέρος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, άλλοτε σαν ψευδαίσθηση βραχυπρόθεσμης επιβίωσης και άλλοτε ως τακτικισμός συγκυριακής υπερμεγιστοποίησης του κέρδους.

Αυτή η νοσηρότητα με το εξοντωτικό και παράλληλα το τιμωρητικό της περιεχόμενο για τους εργαζόμενους, έχει βαθύτατα αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες τελικά καταλήγουν και στις ίδιες τις επιχειρήσεις που την επιστρατεύουν.

Το γιατί είναι απλό και απόλυτα ξεκάθαρο. Όσοι αντιμετωπίζουν το εργασιακό κόστος μονοδιάστατα ως «αλγόριθμο δαπάνης», διαβάζουν την ανταγωνιστικότητα με λάθος τρόπο.
Η ανταγωνιστικότητα μιας μεγάλης επιχείρησης, όπως μας διδάσκει η ίδια η αστική πολιτική οικονομία, είναι κάτι πολύ περισσότερο και εξαιρετικά πιο σύνθετο από το «πετσόκομμα» του μισθού ή την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου ΟΤΕ ήταν, είναι και θα είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό του πλεονέκτημα.
Η αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων είναι «κλειδί» για μια υγιή και μακροπρόθεσμα βιώσιμη αύξηση της ανταγωνιστικότητας με κύριες προϋποθέσεις:

•Την εργασιακή ασφάλεια και δικαιοσύνη μέσα από την ικανοποίηση της πάγιας και διαχρονικής διεκδίκησης της ΔΑΚΕ ΠΑΣΕ–ΟΤΕ για ισότιμη ένταξη στον Όμιλο ΟΤΕ των συναδέλφων της OTEplus και των καθαριστριών, με την μετατροπή των συμβάσεών τους από μερική σε πλήρη απασχόληση.

•Τους αξιοπρεπείς μισθούς και την εγκατάλειψη της μεθόδου των ατομικών συμβάσεων, προκειμένου να διανέμεται στους εργαζόμενους ικανοποιητικό μέρισμα από την κερδοφορία της επιχείρησης.
•Την επένδυση στο προσωπικό μέσα από τη διαρκή επανεκπαίδευση και επανα-κατάρτισή του με γνώμονα τις ραγδαίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

•Τον εφοδιασμό των εργαζόμενων με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (π.χ. περίπτωση FOTS που δόθηκε αγώνας από τον ΠΑΣΕ– ΟΤΕ), ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ανταγωνισμού.
•Τη δίκαιη, ορθολογική και μακριά από πελατειακές λογικές κατάρτιση των οργανογραμμάτων, μέσα από μια σύγχρονη πολιτική διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού.

•Το σεβασμό και την ενδελεχή τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
 Η αξιοποίηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων σε συνδυασμό με την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, την εξωστρέφεια, καθώς και τη δυναμική δραστηριοποίηση σε άλλους όμορους τομείς, δύναται να οδηγήσουν τον Όμιλο ΟΤΕ σε ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία, μια κερδοφορία, όμως, που θα έχει θετικό εργασιακό πρόσημο.
Η αντοχή μιας εταιρείας δεν διασφαλίζεται με την εξάντληση της αντοχής των εργαζομένων που απασχολεί.

Αυτό είναι το αδιαπραγμάτευτο διακύβευμα της ΔΑΚΕ ΠΑΣΕ–ΟΤΕ, αυτός είναι ο πυρήνας της υπεύθυνης δράσης μας και για αυτό θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να αγωνιζόμαστε πέρα από λογικές «Μαυρογιαλούρου», έξω από πρακτικές που μυρίζουν ναφθαλίνη και παραπέμπουν σε εποχές «τραγιάσκας», αλλά και μακριά από τακτικές συνδιαλλαγής με τη Διοίκηση για την, κάτω από το τραπέζι, εκχώρηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του συντελεστή «εργασία», στην κοινωνικά φιλελεύθερη ιδεολογία της Παράταξής μας, είναι θεμέλιος λίθος για τη βιωσιμότητα και τη μακροημέρευση τόσο μιας επιχείρησης, όσο και της εθνικής οικονομίας συνολικότερα.

Άλλωστε ούτε οι εργαζόμενοι μπορούν να υπάρξουν χωρίς τις επιχειρήσεις, αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις χωρίς τους εργαζόμενους....    

Διαβάστηκε 1009 φορές

Επικοινωνία

Τζώρτζ 10, 10677 Αθήνα

E-mail: info@dakepase-ote.gr

Τηλ.: 210 33 00 048

Fax: 210 33 02 199